Nová Dubnica vyhrala súťaž o najväčší pokrok v odpadovom hospodárstve

21.12.2012 Ilava

Nová Dubnica 21. decembra (TASR) – Mesto Nová Dubnica sa stalo víťazom tretieho ročníka súťaže samospráv o najväčší pokrok v odpadovom hospodárstve. Druhý skončil Žiar nad Hronom, tretia obec Košeca v Ilavskom okrese. Mimoriadnu cenu za kvalitnú dlhoročnú prácu a mimoriadne výsledky dosiahnuté v odpadovom hospodárstve získala obec Zábiedovo v okrese Tvrdošín.

Podľa predsedu organizácie Priatelia Zeme Martina Valentoviča, hlavným cieľom súťaže je vyzdvihnutie a zviditeľnenie pracovných výsledkov ľudí, ktorým záleží na odpadovom hospodárstve a chcú ho neustále zlepšovať. „Súťaž má viacero dôležitých rozmerov. Okrem vyzdvihnutia práce konkrétnych ľudí chceme ukázať aj to, že na odpadové problémy existujú na Slovensku aj veľmi pozitívne riešenia,“ uviedol Valentovič.

Odborná porota u prihlásených obcí hodnotila aktivity na predchádzanie vzniku odpadu, pokrok v množstvách vyseparovaných odpadov, vytvorený komfort pre pôvodcov odpadu, úroveň informovanosti verejnosti, komplexnosť celého systému odpadového hospodárstva a ďalšie ukazovatele. Sledovaným obdobím pre dosiahnutie pokroku boli roky 2008 až 2010.

Nová Dubnica v sledovanom období síce zvýšila celkové množstvo odpadu o 24 %, avšak zároveň dokázala udržať množstvo zmesového komunálneho odpadu a zvýšiť množstvo vytriedeného odpadu. Na porotu urobilo dojem zvýšenie miery separovania biologicky rozložiteľného odpadu zo zelene na trojnásobok, ale aj nárast v ďalších komoditách ako plasty, papier, kovy o desiatky percent. Celkovo tak išlo v Novej Dubnici o zvýšenie množstva vytriedených odpadov u 13 komodít, a celková účinnosť sa tak zdvihla na takmer 29 %. Okrem toho zaujala porotu aj komfortnosť systému pre obyvateľov, realizácia zberného dvora formou chránenej dielne, triedenie bioodpadu v školských jedálňach a tiež zriaďovanie komunitných kompostovísk.
 

Vyberte región